Belastingschulden - wat betekent dit voor jou en jouw onderneming?

Tijdens de coronacrisis heeft de Belastingdienst geprobeerd zoveel mogelijk rekening te houden met de situatie van alle ondernemers. Dit, door de fiscale steunmaatregelen van het kabinet zo goed mogelijk uit te voeren en aan den de andere kant door het gewone werk soms anders aan te pakken. Zo heeft de invordering van belastingschulden vanaf maart 2020 grotendeels stilgelegen. Doordat de beperkende coronamaatregelen nu versoepeld zijn en het economische leven weer een beetje op gang komt, pakken zij de invorderingswerkzaamheden geleidelijk weer op.

Wat betekent dit voor jou en jouw onderneming? Wat betekent dit als je corona-uitstel had? Waar dien je op te letten?

De belastingschulden dienen voor alle ondernemingen vanaf september 2021 (de aangifte van het derde kwartaal 2021 en de 10e periode bij 4 wekenloon) betaald te worden. Tevens dienen alle aanslagbelastingen met een vervaldatum vanaf 1 oktober 2021 betaald te worden. Ondernemingen die corona-uitstel hadden tot 1 oktober 2021 dienen deze aanslagen ook te gaan betalen. De Belastingdienst zal de schulden op de gebruikelijke wijze gaan innen en zal weer betalingsverzuimboetes gaan opleggen als er niet tijdig wordt betaald.

Niet kunnen betalen

Indien je deze schulden niet kunt betalen, dienen de bestuurders van de onderneming hiervoor een melding betalingsonmacht te doen. Indien je hier vragen over hebt, of hier hulp bij nodig hebt, kun je contact opnemen met jouw contactpersoon bij Zwart Mul.

Oude belastingschulden

De Belastingdienst stuurt vanaf november 2021 aanmaningen voor vervallen belastingschulden en vanaf januari 2022 zullen zij naar verwachting dwangbevelen gaan sturen. Echter, wanneer je corona-uitstel hebt gekregen van de Belastingdienst voor het betalen van je oude belastingschulden gelden er voor jou andere termijnen:

 • Naar verwachting stuurt de Belastingdienst vanaf februari 2022 een overzicht met alle belastingschulden waarvoor corona-uitstel is verkregen.
 • In september 2022 stuurt de Belastingdienst een betalingsregeling voor alle, dan openstaande, coronaschulden.
 • De Coronaschulden dienen vanaf 1 oktober 2022 in 60 termijnen betaald te worden. Mocht je tussen 1 oktober 2022 en 1 oktober 2027 niet tijdig betalen dan kan het corona-uitstel worden ingetrokken.

Onder strikte voorwaarden kan met de Belastingdienst afgestemd worden of de termijnen niet gelijkelijk worden verdeeld,  maar daarvoor gelden wel strenge voorwaarden. Wij adviseren je dan altijd tijdig afspraken te maken met de Belastingdienst. Wanneer een onderneming stopt wordt het corona-uitstel ingetrokken en dienen alle termijnen betaald te worden.

Let op! Ook wanneer je corona-uitstel van betalen hebt gekregen dan dien je de nieuwe termijnen wel tijdig te betalen

Invorderingsrente over niet tijdig betaalde aanslagen

Over de betaaltermijn van de aangiftebelasting of na de betaaltermijn van de aanslagbelasting wordt invorderingsrente berekend. Ook over de oude belastingschulden waarvoor uitstel van betaling is verkregen, wordt invorderingsrente berekend.

Tot 1 januari 2022 bedraagt deze rente 0,01%. Let op! Per 1 januari 2022 wordt de rente 1%.

De verwachte ontwikkeling van de invorderingsrente is dat hij per 1 juli 2022 2%, wordt en per 1 januari 2023 3% en per 1 januari 2024 4%.

Belastingrente op aanslagen

Wanneer je verwacht dat de aanslag inkomsten- en vennootschapsbelasting te laag is en je deze nu al kunt betalen dan adviseren wij je de (voorlopige) aanslag in te dienen. Op deze aanslagen over 2020 wordt nu al tenminste 4% rente berekend tot en met de vervaldatum van de aanslag. Na vervaldatum van de aanslagen wordt er invorderingsrente berekend.

Goed om te weten! Voor deze aanslagen geld het corona-uitstel van betalen niet.

De belastingrente voor de inkomstenbelasting bedraagt minimaal 4%. Voor de vennootschapsbelasting bedraagt de belastingrente minimaal 8%, maar tot 31 december 2021 bedraagt deze tijdelijk 4%. Door het indienen van de (voorlopige) aangifte 2020 wordt de termijn waarover de belastingrente wordt berekend verkort.

LET OP! Wanneer je nog een bedrag mag betalen en je liquiditeit hebt, neem dan contact op met jouw contactpersoon wanneer je de (voorlopige) aangifte 2020 in wil dienen om zo de rentelast te beperken.

Wat als mijn branche in grote mate last blijft houden corona?

Onder strenge voorwaarden kunnen levensvatbare en in de kern gezonde ondernemingen die corona-uitstel van betalen hebben gekregen en tijdelijk hun belastingschulden niet kunnen betalen gebruik maken van de Tijdelijk aanvullende tegemoetkoming (TAT) tot 31-1-2022.  Hiervoor is wel een verklaring van een derde nodig en er is een bonus- en een dividendverbod.

Indien dit bij jou het geval is, neem dan contact op met jouw contactpersoon, zodat wij je hier verder  bij kunnen helpen. Meer informatie hierover, kun je tevens hier vinden.

Wat kunnen wij voor u betekenen? Maak een liquiditeitsprognose!

Aangezien er naast de belastingschulden meer schulden zijn, zoals schulden uit de NOW, TVL, huurschulden, Tozo krediet, crediteuren en andere overige schulden kan het goed zijn om een liquiditeitsprognose te maken. Met een liquiditeitsprognose krijg je meer inzicht in de schulden die betaald dienen te worden en de mogelijkheden die je verwacht om deze te betalen.

Je kunt op deze manier tijdig afspraken maken met jouw schuldeisers en daardoor heb je zelf meer grip op jouw onderneming. Voor het maken van een liquiditeitsprognose kun je het best contact opnemen met jouw contactpersoon bij Zwart Mul.

Heb je vragen n.a.v. dit bericht?

  Anderen bekeken ook

  REMINDER: Heb jij het UBO-register al ingevuld? Dit dien je voor 27 maart 2022 te doen om boetes te voorkomen!

  23 februari 2022

  UBO staat voor ‘ultimate beneficial owner’ (de ‘uiteindelijke belanghebbende’). Dit is de natuurlijke persoon die meer dan 25% zeggenschap heeft in een organisatie of uiteindelijke eigenaar is van een organisatie. Een groot gedeelte van de Nederlandse organisaties dienen hun UBO’s voor 27 maart 2022 in te schrijven in het UBO-register.

  Maar wat is een UBO precies? En krijgt jouw organisatie hier ook mee te maken? Voor wie geldt deze registratieplicht en wat als je het niet doet?

  Heb jij in 2021 een schenking gedaan? Doe dan voor 1 maart 2022 jouw belastingaangifte!

  22 februari 2022

  Heb jij in 2021 een schenking gedaan? Doe dan voor 1 maart 2022 jouw belastingaangifte!

  • Heb jij in 2021 jouw kinderen een bedrag van meer dan €6.604 geschonken?
  • Heb jij aan derden een schenking gedaan van €3.244?

  Doe dan jouw aangifte schenkbelasting voor 1 maart 2022.

  Wanneer moet je nou precies aangifte doen? En wat als je gebruik gemaakt hebt van de schenkvrijstelling? En hoeveel mag je eigenlijk belastingvrij schenken in 2022? Benieuwd? 

  NOW 5 kan aangevraagd worden

  20 december 2021

  Het aanvraagloket voor de NOW 5 (zevende aanvraagperiode) is per 13 december 2021 open! Dit betekent dat de NOW 5 aangevraagd kan worden, welke voorziet in een tegemoetkoming voor de loonkosten van november en december 2021.

  Benieuwd wat je hiervoor moet doen en waar je op moet letten? Lees dan hieronder verder.

  × Heb je een vraag of wil je een afspraak maken? Available from 07:30 to 22:00 Available on SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday