Eindejaarstips 2020 - Welke voordelen kun jij nog uit 2020 halen?

Het is bijna 2021 en wat was het een turbulent jaar. In dit bericht willen we je graag wat eindejaarstips geven. Welke acties kun je het best nog voor het eind van dit jaar ondernemen en welke zaken kun je het best uitstellen tot volgend jaar om bestaande en nieuwe fiscale faciliteiten te benutten?

Wij hebben een selectie gemaakt van de belangrijkste tips en aandachtspunten. Hierbij baseren wij ons voornamelijk op het pakket Belastingplan 2021 en eerdere wetsvoorstellen. We hebben de volgende tips voor je op een rijtje gezet en zullen deze uitleggen door middel van een case. Hierdoor heb je een duidelijk beeld van wat deze tips eventueel voor jou kunnen betekenen.

Wil je meer informatie over de toepassing van één of meer tips en/of aandachtspunten? Of heb je advies nodig? Neem dan contact op met onze fiscalisten: Erwin GritterNicole Metz en Casper Lacroix. Zij helpen je graag verder!

Tip voor de BV – wel of geen fiscale eenheid VPB?

Het gaat Tim (38) financieel voor de wind. Hij heeft een goed draaiend concern van 4 BV’s. De verkoop van maaltijdboxen is sinds de corona-uitbraak geëxplodeerd. Hierdoor verwacht Tim in 2021 een (fiscaal) resultaat van in totaal € 800.000 te behalen. Dit is gelijkelijk verdeeld tussen de BV’s (dus elk € 200.000).

In het verleden heeft Tim de BV’s in een fiscale eenheid voor de vennootschapsbelasting gevoegd. Kortgezegd houdt dit in dat de fiscus de BV’s als één belastingplichtige aanmerkt en belast. Ook kunnen zo interne transacties zonder winstneming plaatsvinden. De vorming van een fiscale eenheid leek destijds een goede keuze. Tim vraagt zich af of de fiscale eenheid vanwege het stijgende resultaat nog steeds fiscaal de optimale keuze is.

Is dit voor hem de beste keuze? En waar moet Tim op letten?

Tip voor de DGA – Wet excessief lenen bij de eigen BV: woning verkopen aan BV

Jan (54) en Merel (48) hebben een speelgoedwinkel en een woning van € 750.000. Vanwege hun uitgavenpatroon is het box 3 vermogen van Jan en Merel zwaar negatief. Naast bezittingen van in totaal € 50.000 hebben zij een rekening-courantschuld bij de BV van € 1.000.000. Met het oog op het wetsvoorstel ‘Wet excessief lenen bij de eigen vennootschap’ maken Jan en Merel zich toch wel zorgen.

Is dit terecht? En wat kunnen zij doen om de fiscaal nadelige gevolgen te voorkomen, dan wel te beperken?

Tip voor alle belastingplichtigen – Startersvrijstelling overdrachtsbelasting; wacht met het kopen van een woning

Wouter (31) en Roos (29) wonen al enkele jaren samen in een huurwoning. Zij hebben hun droomhuis op het oog. Vanwege de aantrekkelijke prijs van € 350.000 willen ze de koop zo spoedig mogelijk afronden en hier in trekken.

Het kabinet heeft besloten per 1 januari 2021 een startersvrijstelling overdrachtsbelasting in te voeren. Wat betekent dit voor Wouter en Roos? Kunnen zij beter nog even wachten met de aankoop tot 2021?

Lening voor de eigen woning in box 1 of in box 3?

Tessa (34) en Frederika (36) zijn in 2020 een geregistreerd partnerschap aangegaan. In het zelfde jaar hebben zij hun eerste en huidige woning gekocht voor € 600.000. Dit hebben zij volledig gefinancierd middels een hypotheek. Het rentepercentage bedraagt 1,5%. Tessa en Frederika hebben beiden een inkomen uit arbeid van € 45.000. Vanwege een erfenis hebben zij een aanzienlijk box 3 vermogen van € 1.500.000.

In welke box kunnen zij de woning het best aanmerken? En wanneer is dit voor hen het voordeligst? Waar moeten ze op letten? 

Verhoging overdrachtsbelasting voor beleggers in woningen

Voormalig ondernemer Kees (68) heeft het afgelopen jaar zijn onderneming verkocht. Uiteraard wil Kees een goed rendement behalen op de, uit de verkoop, verkregen financiële middelen. Hij heeft het plan opgevat om twee woningen van in totaal € 1.000.000 aan te schaffen. Om zijn rendementsdoelen te kunnen behalen, is Kees van plan de woningen te verhuren.

Waar moet Kees op letten? En heeft hij nog bepaalde voordelen als hij dingen dit jaar nog regelt? 

Tip voor de IB ondernemer – Btw-correctie privégebruik auto van de zaak

Je moet over het privégebruik van de, aan jou beschikbaar gestelde, auto van de zaak btw betalen. Dit kan bijvoorbeeld door 2,7 procent van de cataloguswaarde van de auto, inclusief btw en bpm, op aangifte te voldoen. In bepaalde situaties kunnen afwijkende regels gelden, bijvoorbeeld als de auto ouder is dan vijf jaar of de gebruiker een sluitende kilometeradministratie bijhoudt.

Tip voor de werkgever/werknemer – Koop nog dit jaar een elektrische auto

Ben je van plan om op korte termijn een nieuwe elektrische auto te kopen en deze op de zaak te zetten? Doe dit dan zo mogelijk nog dit jaar. Vanwege de hogere bijtelling in 2021 is dit financieel aantrekkelijk.

Betaal belastingaanslagen vóór 1 januari 2021

Het kan aantrekkelijk zijn om de openstaande (definitieve) belastingaanslagen nog dit jaar te betalen en daarmee jouw box 3-vermogen te verlagen. Nog niet betaalde belastingschulden mogen namelijk niet in box 3 in aftrek worden gebracht, met uitzondering van te betalen erfbelasting.

Schenk vóór 1 januari 2021

Overweeg een (reguliere) schenking voor 1 januari 2021 te doen. Een schenking verlaagt jouw box 3-vermogen. Dit kan jouw vermogensrendementsheffing (box 3) besparen.

Let op! Deze schenking verhoogt vervolgens het box 3-vermogen van de begiftigde en kan daardoor bij de begiftigde leiden tot een hogere vermogensrendementsheffing, tenzij de begiftigde voor 1 januari 2021 de schenking aanwendt voor consumptief gebruik of aflossing van de eigenwoningschuld.

Doe grote aankopen vóór 1 januari 2021

Als je grote aankopen of uitgaven voor consumptieve doeleinden hebt gepland, dan kan het fiscaal aantrekkelijk zijn om deze alvast voor 1 januari 2021 te doen. Dit kan je vermogensrendementsheffing (box 3) besparen.

Vragen?

Wij kunnen het ons goed voorstellen dat je wellicht vragen hebt n.a.v. dit bericht Wij staan voor je klaar en willen je graag helpen. Vragen kun je richten naar Erwin Gritter: e.gritter@zmgroep.nl of je kunt onderstaand contactformulier invullen.

Neem contact op met Erwin Gritter

  Anderen bekeken ook

  ZMGroep – nieuwsbrief april

  23 april 2021

  In deze nieuwsbrief willen we jou een paar belangrijke tips en aandachtspunten meegeven waar jij als ondernemer voordeel van kunt hebben. Wij proberen in iedere nieuwsbrief het zo overzichtelijk mogelijk voor jou te maken en daarom wordt ieder onderwerp geïllustreerd met een fictieve ondernemer, waardoor het voor jou duidelijk is wat deze maatregelen/onderwerpen voor jou kunnen betekenen.

  De onderwerpen die we in dit nieuwsbericht behandelen, zijn:

   Belangrijke tips en aandachtspunten voor jou als ondernemer

   18 maart 2021

   Deze maand willen we jou een paar belangrijke tips en aandachtspunten meegeven waar jij als ondernemer voordeel van kunt hebben. Wij proberen in iedere nieuwsbericht het zo overzichtelijk mogelijk voor jou te maken en daarom wordt ieder onderwerp geïllustreerd met een fictieve ondernemer, waardoor het voor jou duidelijk is wat deze maatregelen/onderwerpen voor jou kunnen betekenen.

   De onderwerpen die we in dit nieuwsbericht behandelen, zijn:

    Waar dien jij als ondernemer in 2021 rekening mee te houden?

    4 februari 2021

    De eerste maand van het nieuwe jaar is alweer voorbij. Wat zal 2021 jou als ondernemer brengen? In dit bericht willen we stilstaan bij een paar belangrijke tips en aandachtspunten waar jij als ondernemer in 2021 rekening mee dient te houden. Wij proberen in ieder nieuwsbericht het zo overzichtelijk mogelijk voor jou te maken en daarom wordt ieder onderwerp geïllustreerd met een fictieve ondernemer, waardoor het voor jou duidelijk is wat deze maatregelen/onderwerpen voor jou als ondernemer kunnen betekenen. De onderwerpen die we in dit nieuwsbericht behandelen, zijn:

    • Welke aankomende deadlines in 2021 zijn voor jou als ondernemer belangrijk?
    • Hoe kun je als ondernemer juist in deze moeilijke tijden fiscaal optimaal investeren?
    • Verlies uit de onderneming, wat kun je hiermee doen?
    • Brexit en de gevolgen voor de aangifte btw