NOW2.0 - Inspanningsverplichting

Inspanningsverplichting NOW 2.0

Graag willen we je informeren over de inspanningsverplichting van de NOW 2.0 regeling.

Bij de aanvraag van de NOW 2.0 (deze kun je nog tot 31 augustus aanvragen!) heb je getekend voor de verplichting om je als werkgever in te spannen om je medewerkers te stimuleren een ontwikkeladvies aan te vragen of scholing te volgen voor behoud van werk. Deze inspanningsverplichting richt zich op het voorkomen van werkloosheid. De veranderingen in de samenleving en de economie vragen om een andere manier van werken of zelfs ander werk. Het is belangrijk om medewerkers hierop voor te bereiden. Maar wat houdt deze inspanningsverplichting nou in?

Ontwikkeladvies of scholing

Je bent verplicht medewerkers te stimuleren om deel te nemen aan een ontwikkeladvies of aan scholing. Om werkgevers hierbij te helpen, heeft het kabinet de regeling ‘NL leert door’ geïntroduceerd. De regeling ‘NL leert door’ biedt zowel werkenden als werkzoekenden de mogelijkheid om ontwikkeladvies aan te vragen of scholing te volgen voor behoud van werk.

Vanaf 1 augustus kunnen werkenden en werkzoekenden een gratis ontwikkeladvies aanvragen bij gekwalificeerde loopbaanadviseurs. Via deze website kunnen medewerkers een gratis ontwikkeladvies aanvragen.

Daarnaast is het dit najaar mogelijk om gratis (online) scholingsactiviteiten te volgen. Er kan gekozen worden voor een kortdurende cursus, vakgerichte bijscholing, vakgerichte module of oriëntatie op omscholing. Dit onderdeel van de regeling wordt op dit moment nog verder uitgewerkt. Uiteraard zullen wij je informeren wanneer de verdere uitwerking van de (online) scholingsactiviteiten bekend is.

Informeer je medewerkers over bovenstaande regeling en geef aan waar ze alle informatie nog eens terug kunnen lezen. Op de website van ‘NL leert door’ vind je actuele informatie over de regeling.

Tip! Leg vast hoe je uitvoer hebt gegeven aan deze inspanningsverplichting. Zorg dat je de medewerkers aantoonbaar/schriftelijk hebt geïnformeerd over deze nieuwe maatregel. Ook raden wij aan om in individuele personeelsgesprekken hier extra aandacht aan te geven.

Heb je ondersteuning nodig bij het opstellen van informatie voor je medewerkers of andere vragen over de inspanningsverplichting? Neem dan contact op met Joy Jongerius, 06-15653122

Anderen bekeken ook

UPDATE: Definitieve berekening NOW-1

30 november 2020

Met dit bericht willen we je een update over de verplichte verklaringen voor de afrekening van de NOW-1. geven.  In alle berichten die we de afgelopen maanden hebben geplaatst, hebben we geprobeerd een verhaal in heldere taal weer te geven. Omtrent de regelgeving rond de verklaringen voor de NOW-1 is dit niet eenvoudig. De regelgeving is complex. Van ons als accountant wordt eens te meer gevraagd of we “de hoeder van het maatschappelijk verkeer” willen zijn.

Wij vertrouwen erop je met dit bericht toch een helder inzicht te geven in werkzaamheden die moeten worden uitgevoerd voor de verklaring en geven we je uiteraard met alle plezier nadere toelichting. De onderwerpen die we behandelen, zijn:

  • Verklaring inzake NOW – 1
  • Aangevraagd ondersteuningsbedrag < €25.000
  • Aangevraagd ondersteuningsbedrag €25.000 tot €125.000
  • Aangevraagd bedrag > €125.000
  • Wat kun je van ons verwachten?

Extra informatie NOW 3.0

6 oktober 2020

Vorige week is er nieuwe informatie over de NOW regeling gepubliceerd. Doormiddel van dit bericht willen wij jou graag informeren over wat dit voor jou en jouw onderneming betekent en wat wij hierin voor jou kunnen betekenen. We staan stil bij :

  • de definitieve berekening van de NOW 1.0 die vanaf 7 oktober aangevraagd kan worden
  • de NOW 3.0. regeling per 1 oktober 2020. Wat houdt dit in en wat betekent dit voor jou als ondernemer?

Uitnodiging: Aanvraag TVL

20 augustus 2020

Omdat we je heel graag willen helpen met de aanvraag, organiseren wij op woensdag 2 september van 09.00-12.00 uur, een TVL-inloopochtend. Tijdens deze ochtend zullen onze collega’s Jan-Willem Smit en Inge Pelt samen met jou de TVL-aanvraag in orde maken  Omdat de TVL-aanvraag invloed kan hebben op de (eventuele) NOW 2.0 aanvraag, zal ook collega Joy Jongerius van Peopleprofs die ochtend aanwezig zijn om eventuele vragen te beantwoorden. Deze ochtend is geheel gratis, want wij willen er graag voor jou zijn!