Hoe ga jij om met deze crisis?

Beste relatie,

Een nieuwe week… Hoe gaan we daar weer mee om? Om nou te beginnen met de tekst dat het zeer verwarrende tijden zijn, is net als het intrappen van een enorm open deur, maar een betere omschrijving heb ik eigenlijk niet.

Er is echt grote en terechte paniek bij veel van onze relaties. Omzetten zijn gereduceerd tot nul, ondernemingen moeten sluiten en krijgen ze nou wel compensatie voor hun omzetverlies of niet? Toch zijn er ook relaties die het drukker hebben dan ooit. Zij schreeuwen om mensen en materialen om aan alle vraag die zij krijgen te kunnen voldoen.

Wij van Zwart Mul, Peopleprofs en Coralis doen ons uiterste best om al onze relaties met raad en daad bij te staan. Echter, hebben we te maken met ‘dagkoersen’. De term ‘dagkoersen’ hoorde ik onlangs bij één van onze contactpersonen bij de Belastingdienst Horizontaal Toezicht. Hiermee wilde hij aangeven dat, ook voor hen als uitvoerders van de regelingen, er dagelijks wisselende informatie en opdrachten komen omtrent de uitvoering van de regeling.

Een voorbeeld:
De TOGS wordt toegekend op basis van de SBI-code, waardoor veel ondernemers misgrijpen. Deze zin kon je afgelopen dagen in veel kranten, nieuwsbrieven e.d. lezen. Maar wat betekent de volgende zin eigenlijk?

TOGS staat voor Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren, beter bekend als de €4.000,- compensatieregeling. Deze is voor iedere ondernemer die als gevolg van de 1,5 meter regeling niet meer actief zijn onderneming uit kan voeren.

Voor kappers is dit duidelijk, maar hoe zit dit met een kledingverkoper? Om vast te stellen wie wel gebruik mag maken van deze regeling en wie niet, wordt er gekeken naar de SBI-code. (de Standaard BedrijfsIndeling code) Iedere ondernemer krijgt deze bij inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Echter is deze code niet altijd actueel, omdat dit weinig nagekeken wordt.

Op basis van de huidige toezeggingen zou bijvoorbeeld een rijschoolhouder wel recht hebben op een compensatie en een taxichauffeur niet. Waarschijnlijk, omdat de taxichauffeur een passagier achterin de auto kan vervoeren? Minister Wiebes en Staatsecretaris Keijzer hebben verruiming toegezegd, maar hoe en wanneer? ‘Dagkoersen’ dus… Later in deze nieuwsbrief gaan we nog verder op de TOGS in.

Dit geldt voor veel regelingen en toepassingen. Heb je voor de Noodwet Overbrugging Werkgelegenheid wel of geen eHerkenning nodig? En moet je, om in aanmerking te komen voor bankfinanciering, eerst alle andere maatregelen hebben toegepast? En hoe zit het met de Directeur Groot Aandeelhouder? Allemaal vragen die we op dit moment invullen op basis van de ‘dagkoers’.

Wij, van de ZMGroep, staan te springen om al onze relaties te helpen, maar zijn ook afhankelijk van de loketten waar we de maatregelen aan kunnen vragen, van de precieze uitvoering van de aangekondigde maatregelen, maar ook tot er bijvoorbeeld een aanslag belasting is opgelegd, voordat wij kunnen handelen.

Jij kunt er op rekenen dat als de ‘dagkoers’ om handelen vraagt, wij zullen handelen! Juist in deze verwarrende tijden staan wij voor je klaar!

Met vriendelijke groet,

Mark Franken
Directeur Zwart Mul / Partner

 

Dit was de column die aan het begin van onze nieuwsbrief stond die maandag 30 maart is verzonden naar onze klanten. Mocht je hem gemist hebben, of wil je hem nog teruglezen? Bekijk hem dan hier.

De onderwerpen die we in de nieuwsbrief behandelen, zijn:

  • Belastinguitstel en melding betalingsonmacht;
  • Directeur Groot Aandeelhouder en corona;
  • Overzicht noodpakket en wat moet je hiervoor doen?;
  • Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren (TOGS);
  • Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW).