(Belasting)plannen vanuit de Prinsjesdagnota

Lange tijd is niet met zoveel belangstelling uitgekeken naar de, op Prinsjesdag  gepresenteerde, (belasting)- plannen als in dit jaar. De economische groei zal in de huidige coronacrisis extra stimulans nodig hebben en in dit begrotingsjaar vinden verkiezingen plaats. Dit laatste heeft meestal tot gevolg dat het kabinet gul is met “cadeautjes” in de vorm van lastenverlichtingen.

Hoe de aangekondigde plannen uitpakken voor jou is uiteraard geheel afhankelijk van jouw situatie. In dit bericht lichten we de gevolgen van de belastingplannen voor vier cliënten van ons uit:

Een oud ondernemer met spaargeld

Kees is 68 jaar, getrouwd,  heeft naast zijn AOW een pensioen, een eigen huis zonder hypotheek en heeft een vermogen in Box 3 van €225.000. Het box 3 vermogen bestaat voor €100.000 uit banktegoeden, het restant van €125.000 heeft hij belegd in aandelen.

Welke plannen zijn er door het kabinet voor hem gepresenteerd? En wat voor gevolgen heeft dit voor Kees?

Een werknemer

Jan-Willem is 30 jaar. Hij is alleenstaand, heeft een huurwoning en banktegoeden van €10.000. Na zijn studie bedrijfseconomie is Jan-Willem bij zijn huidige werkgever aan de slag gegaan. Daar verdient hij een jaarsalaris van €40.000.

Welke plannen zijn er door het kabinet voor hem gepresenteerd? En wat voor gevolgen heeft dit voor Jan-Willem.

Een zelfstandig MKB-ondernemer

Mees heeft een redelijk succesvol marketing adviesbureau met een jaarwinst van €80.000. Het komt Mees niet aanwaaien, hij besteedt op jaarbasis ruim 2.000 uur aan zijn onderneming. Voor de eenvoud van het cijfermatige voorbeeld heeft Mees geen eigen woning, dan wel box 3 vermogen.

Welke plannen zijn er door het kabinet voor hem gepresenteerd? En wat voor gevolgen heeft dit voor Mees?

 

DGA van een BV

Zoë heeft een koekjesfabriek, die al menig jaar zeer succesvol is. Omdat een deel van haar koekjes verkocht wordt in de horeca zal haar winst in 2020 als gevolg van de Corona crisis  lager zijn. Ondanks dat verwacht ze verwacht uit te komen op een winst van €200.000

Voor 2021 verwacht Zoë echter weer een heel goed jaar. Ze gaat meer leveren aan supermarkten en particulieren. De winstverwachting 2021 is €350.000.

Welke plannen zijn er door het kabinet voor haar gepresenteerd? En wat voor gevolgen heeft dit voor Zoë en haar B.V.?