Fiscale tip: Privé- en ondernemingsvermogen veiligstellen

Voor de coronacrisis hebben we allemaal te maken met onzekere tijden, maar hoe zorg je ervoor dat jouw onderneming hier zo min mogelijk last van heeft? Misschien merk je al wel dat deze tijd enorme impact heeft op de resultaten van jouw onderneming. Of je merkt het nog niet, maar hoe gaat dat in de toekomst? We gaan een onzekere tijd tegemoet, daar is iedereen het over eens. Niemand weet wat de precieze invloed van deze crisis op de economie zal zijn en hoe moet jij als ondernemer daarop anticiperen?

Wij willen je graag de volgende tip meegeven:

Fiscale-tip

Maar hoe doe je dat, waar moet je op letten en hoe moet je dit regelen?

Er zijn hierin verschillende opties:

  1. Je hebt een IB-onderneming
  2. Je hebt een BV

Je hebt een IB-onderneming – omzetting naar BV

Bij een eenmanszaak of deelname in een vennootschap onder firma (VOF) ben je in privé ook aansprakelijk voor zakelijke schulden. Wanneer het met jouw onderneming dus niet zo goed gaat, of jij verwacht in de toekomst problemen te krijgen, kan dit naast een zakelijk faillissement, ook leiden tot een privé-faillissement. En dat is natuurlijk precies wat je niet wilt.

Wat kun je doen?
Het omzetten van je IB-onderneming naar een BV voorkomt dat je in privé aansprakelijk bent voor zakelijke schulden. Je privévermogen blijft zo buiten schot, indien de BV failliet zou gaan.

De omzetting van je IB-onderneming naar de BV kan op verschillende wijzen:

  • Activa-passiva transactie;
  • Ruisende omzetting;
  • Geruisloze omzetting;

Welke variant je kiest, is bepalend of en zo ja hoeveel belasting je betaalt over deze omzetting.

Ben je benieuwd of dit voor jouw onderneming ook aantrekkelijk is en wat hierin de mogelijkheden zijn? Wij adviseren je graag en denken graag met je mee! Neem hiervoor contact op met één van onze fiscalisten: Casper Lacroix of Erwin Gritter.

Je hebt een BV – oprichten Holdingstructuur/tussenholding

Doordat je een BV hebt, denk je waarschijnlijk dat je vermogen volledig veilig gesteld is. In privé ben je immers niet aansprakelijk voor schulden van je BV, maar wellicht kun je het nog beter regelen

Wat kun je doen?
Wanneer je maar één BV hebt, kun je het ondernemingsvermogen van je BV veiligstellen door een Holdingstructuur op te richten. Hiermee breng je een scheiding aan tussen de risicovolle ondernemingsactiviteiten in de Werkmaatschappij en de waardevolle activa in de Holding. De overtollige liquiditeiten in de Werk BV kun je dan onbelast aan de Holding uitkeren. Zo voorkom je dat het hele vermogen van je BV verhaalbaar is voor schuldeisers.

Werk je samen en heb je nog geen tussenholding? Maar heb je wel waardevolle bezittingen op de balans staan van de Werkmaatschappij? Dan kun je dit veiligstellen door de oprichting van een tussenholding. Door de overdracht van de waardevolle bezittingen aan de tussenholding verlies je dit vermogen niet bij een faillissement van de Werk BV. Tevens is het mogelijk om ook waardevolle activa/gelden af te splitsen van de bestaande Holding in een nieuwe vennootschap die geheel los van de bestaande structuur komt te staan.

Kortom, het is afhankelijk van jouw situatie op welke manier je jouw privé- en ondernemingsvermogen optimaal kunt veilig stellen. Graag adviseren wij je hierover! Neem hiervoor contact op met één van onze fiscalisten: Casper Lacroix of Erwin Gritter.

Anderen bekeken ook