Verkoopklaar maken: het begint met een plan – neem de tijd

Verkoopklaar maken: het begint met een plan – neem de tijd

Ondanks Corona is de fabriek van Zoë behoorlijk blijven draaien. De omzet aan de horeca heeft weliswaar zwaar te lijden gehad onder de lockdowns, daarvoor in de plaats is de omzet bij de supermarkten sterk gestegen. Nu ook de horeca weer opengaat, gaan de resultaten weer stevig omhoog. Toch heeft de hectiek van het afgelopen jaar er behoorlijk in gehakt. Zoë vraagt zich af, juist nu haar onderneming weer in stabieler vaarwater lijkt te komen, of ze wel door wil. Ze denkt serieus na over een verkoop, misschien is dit, aan de vooravond van een nieuwe groeispurt, wel het ideale moment?

Coralis adviseert ondernemers, voordat ze de beslissing nemen, goed na te denken over de volgende zaken en die samen met Coralis om te zetten in een gestructureerd verkoopplan. Je leest hier over welke belangrijke zaken we samen nadenken. 

Benieuwd hoe Coralis dat doet? Lees dan hieronder verder.

Neem de tijd

Neem de tijd om de belangrijkste vraag te beantwoorden: waarom wilt u uw bedrijf verkopen? Wilt u andere activiteiten opstarten, of focussen op een deel van uw bedrijf (en de overige verkopen)? Of wordt het tijd voor een welverdiend pensioen? In deze fase is het prettig om hierover te kunnen sparren; het is echter een valkuil om dit soort vragen met allerlei mensen te gaan bespreken. Voor je het weet gaat het rondzingen en worden uw werknemers onrustig. Of heeft iemand een belang dat anders is dan uw belang. Denk goed na wie u hiervoor in vertrouwen kunt nemen. De adviseurs van Coralis zijn ervaren én kennen strikte vertrouwelijkheid.

Welk type koper is geschikt?

Als u wilt verkopen, denk dan ook vooral aan welk type koper u het liefst de onderneming zou willen overdragen. Is er iemand in de familie die geschikt is en zou willen? Of een van de zittende managers? Of liever aan een concurrent, die weet hoe de markt in elkaar zit en wellicht de beste toekomst voor uw werknemers kan bieden? En wilt u misschien zelf ook nog enige tijd actief blijven?

Volledige of gedeeltelijke verkoop

Er zijn meerdere mogelijkheden om het belang in uw bedrijf te gelde te maken. Ineens alle aandelen verkopen is tegenwoordig niet meer de enige optie. U kunt voor een gedeeltelijke verkoop kiezen aan één of meerdere investeerders, waarbij u zelf ook nog een aantal jaren verbonden blijft aan het bedrijf.

Hoe voorbereiden?

De vraag aan wie u wilt verkopen en wat uw eigen ideale betrokkenheid bij uw bedrijf na de verkoop zijn, bepaalt hoe u uw organisatie moet voorbereiden. Moet het management worden versterkt, zodat de afhankelijk van uzelf wordt verkleind? En heeft u die in huis, of moet er extern worden gekeken? Kijk ook naar de afhankelijkheid van klanten en leveranciers van uw persoon. Hoe minder afhankelijkheid, hoe meer waarde uw onderneming heeft voor een kandidaat koper.

De (juridische) structuur

Is de (juridische) structuur van uw onderneming voorbereid op een eventuele verkoop? Hoe zit het met vastgoed en een personal holding? Heeft u privé geleend van uw onderneming?

Per situatie zijn er ongetwijfeld nog andere belangrijke onderwerpen waarover u na moet denken. Ons motto is: verkoopklaar maken begint met een plan en kost tijd. De corporate finance adviseurs van Coralis adviseren u graag!

Neem contact op met Coralis