#vraaghetZM

#vraaghetZM

Iedere maand staat er een nieuwe vraag centraal met onderwerpen die aansluiten bij jou als ondernemer. Om het nog relevanter en interessanter voor jou te maken, hebben wij de rubriek #vraaghetZM in het leven geroepen. In deze rubriek zullen wij antwoord geven op alle vragen die wij van jou als ondernemer krijgen. Dus heb jij een vraag waar jij graag een antwoord op wil? Laat het ons hier weten.

Het thuiswerkadvies vervalt, maar wat betekent dit nou precies voor mijn medewerkers en mijn organisatie? Mogen zij het thuiswerken afdwingen?

In de coronacrisis hebben we allemaal massaal thuisgewerkt. De ene persoon vond dit prettig, waar de ander liever gewoon naar kantoor ging. Vanaf woensdag 23 maart komt ook het thuiswerkadvies te vervallen. Vanuit de #VraaghetZM rubriek kregen we bovenstaande vraag ingestuurd.

Maar wat betekent dit voor jouw organisatie? Wat als medewerkers thuis willen blijven werken? Kunnen zij dit afdwingen en waar moet jij je als organisatie aan houden? Benieuwd naar het antwoord? Lees het hier.

Ik heb eerder de NOW 2 en de TVL Q2 2021 en TVL Q3 2021 aangevraagd. Voor wanneer dien ik de afrekening hiervoor in te dienen?

  • Ondernemers die TVL Q2 2021 hebben aangevraagd, moeten uiterlijk 8 maart 2022 hun vaststellingsverzoek indienen.
  • Ondernemers die NOW2 hebben aangevraagd, moeten uiterlijk 31 maart 2022 hun definitieve afrekening indienen.
  • Ondernemers die TVL Q3 2021 hebben aangevraagd, moeten uiterlijk 1 april 2022 hun vaststellingsverzoek indienen.

Wil je meer weten over de definitieve berekening NOW-2? Lees dit dan hier.


Wat kun je van ons verwachten?

Wij hebben teams samengesteld die de berekeningen en verklaringen zullen gaan opstellen. Wanneer je een derdenverklaring of accountantsverklaring nodig hebt bij de NOW 2 neem dan tijdig contact met ons op en ook bij vragen kan je contact opnemen met Fion Wong: f.wong@zmgroep.nl of Jeannette Velis: j.velis@zmgroep.nl

Wanneer je vragen hebt over de TVL of wanneer je een verklaring nodig hebt bij de TVL neem dan tijdig contact op met j.w.smit@zmgroep.nl

Wat is Trifact en wat zijn de voordelen?

Van Amber, eigenaresse van een onderneming die eigentijdse zonnebrillen ontwerpt en produceert, kregen we de volgende vraag:

Sinds anderhalf jaar maak ik gebruik van Trifact om mijn inkoopfacturen in te scannen of de digitale inkoopfacturen te uploaden, zodat deze automatisch verwerkt worden in de administratie. Ik moet de bonnen nog steeds printen als ik de autorisatie en de handtekening voor het goedkeuren op de factuur wil hebben. Kan dit niet anders?

WAT IS TRIFACT?

TriFact365 levert een cloudoplossing voor digitale verwerking van inkoopfacturen, verkoopfacturen en bonnetjes. Je krijgt realtime inzicht in de status van je facturen en je kunt hiermee heel snel facturen boeken. Met Trifact krijg je meer grip en controle op je boekhouding.

Wanneer vervalllen de wettelijke verlofuren?

Wettelijke vakantiedagen die niet zijn opgenomen, vervallen een half jaar na het kalenderjaar waarin ze zijn opgebouwd. Vakantiedagen die in 2021 zijn opgebouwd, vervallen op 1 juli 2022. Bij cao of schriftelijke overeenkomst kan een ruimere vervaltermijn zijn overeengekomen.

Voor het vervallen van wettelijke vakantiedagen is het belangrijk dat werkgevers werknemers in de gelegenheid stellen om de vakantiedagen op te nemen. Een werkgever heeft de plicht om werknemers duidelijk en tijdig te informeren over de vervaltermijn van de vakantiedagen en moet ze stimuleren die dagen op te nemen. Doet de werkgever dit niet (goed), dan behouden de werknemers hun vakantiedagen en kunnen zij later bij uitdiensttreding om uitbetaling van die dagen verzoeken.

Waarom maak ik eigenlijk een jaarrekening?

Ieder jaar heeft Zoë een afspraak met ons om de jaarrekening van haar koekjesfabriek te bespreken. Na afloop van de bespreking is alles haar helemaal duidelijk, maar wanneer ze een maand later nogmaals de jaarrekening erbij pakt, is veel van de uitleg weer vervaagd. Een jaar later, als Zoë de jaarrekening weer gaat bespreken, is alles weer net zo onduidelijk als het jaar ervoor. Ze begrijpt nog steeds veel dingen niet en vraagt weer naar de items die ze vorig jaar ook lastig vond, maar ergens schaamt ze zich daar een beetje voor. Eigenlijk durft ze niet meer overal naar te vragen. Jammer en totaal niet nodig! Want wij willen juist helpen en willen juist dat jij wel vragen stelt! Want juist door vragen, kunnen we jou als ondernemer optimaal ondersteunen en adviseren.

MEEST GESTELDE VRAGEN

Wij merken dat Zoë hierin niet alleen is en komen dit ook veel tegen bij onze klanten. Daarom willen we stilstaan bij de jaarrekening en bij de meest gestelde vragen die wij vaak krijgen. Waarom maak je eigenlijk een jaarrekening en hoe kom je van je eigen administratie tot de jaarrekening? Daarnaast willen we ook de belangrijkste onderwerpen uitleggen die in de jaarrekening aan bod komen, zoals: de ratio’s, de balans, de winst- en verliesrekening en het kasstroomoverzicht. Wat kun je hier mee en wat zegt dit over jouw onderneming?

Lees hier het hele artikel. Op die manier hopen wij dat jij als ondernemer nog beter begrijpt wat er precies in de jaarrekening staat. En mocht je nog vragen hebben na afloop? Stel ze gerust!

Stuur hier jouw vraag in voor #vraaghetZM