Corporate Finance

Over Coralis

Zakelijk vraagstukken oplossen vanuit kennis, expertise en bevlogenheid met een zeer persoonlijke benadering. Dat doet Coralis. Natuurlijk zijn de cijfers belangrijk, maar de mens achter de onderneming is bepalend.

”Onze actieve sparringpartner’’
Van der Wardt Bouw – Joan Koster

Bedrijf kopen

Als ondernemer ben je iedere dag bezig met de groei en optimalisatie van jouw onderneming. Je maakt (strategische) keuzes voor de toekomst, bepaalt in welke segmenten je kunt groeien en vraagt je af hoe je het rendement van je onderneming kunt verhogen. Dan komen er veel verschillende vragen langs. Zou je groei kunnen realiseren door een andere onderneming te kopen, zodat je in die specifieke markten kunt opereren? Waar begin je dan? En hoe vind je dat bedrijf?

Ieder aankooptraject is uniek! Je moet op zoek naar een bedrijf dat past bij jouw strategische ontwikkelingen en groeiambities en dat is een complex proces. Om een bestaand bedrijf over te nemen spelen branche, omvang, en persoonlijke aspecten een rol. Daarom is kennis en begeleiding bij het kopen van een onderneming zo belangrijk.

En juist daar kunnen wij bij helpen. Op basis van jouw doelstellingen en onze ervaring gaan wij samen kijken hoe we dit proces vorm kunnen geven. Daarbij is het uitgangspunt altijd: een succesvolle overname die als basis kan dienen voor de groei van jouw onderneming.

Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen?

Bedrijf verkopen

Je werkt jarenlang hard aan jouw onderneming, maar op den duur komt er een tijd dat je toch gaat nadenken over de verkoop van je bedrijf. Dit is niet een beslissing die je zomaar neemt, want je bedrijf is toch je levenswerk. Je wil dat het in goede handen terecht komt en dat de continuïteit van het bedrijf gewaarborgd is. Verkoop is een ingrijpende gebeurtenis waarbij ook de emotionele kant heel belangrijk is. Dat is precies de reden waarom je op zoek bent naar een partij die dat begrijpt, en die interesse in jou en jouw onderneming toont. Een partij die jou helpt bij het hele traject; van het bepalen van de best mogelijke verkoopopbrengst, het zoeken van een koper, tot het sluiten van de deal. Een vast team dat weet wat voor jou belangrijk is en jou het complete traject bijstaat.

Die partij willen wij voor jou zijn!

Herstructurering / herfinanciering

Een herstructurering/herfinanciering is soms nodig vanwege fiscale redenen of vanwege gewijzigde toekomstplannen. Dit kan zijn, omdat je een grote groei doormaakt, maar ook na een fusie of een afsplitsing van het bedrijf. Door te herstructureren, kan je ervoor zorgen dat je financieel gezond blijft. Er zijn echter zijn er ook situaties waardoor je MOET herstructureren, zoals bij een doorstart na een faillissement. Herfinanciering maakt daar dan ook altijd onderdeel van uit.

Wij helpen jou daar graag bij! Het maken van de juiste keuzes en het afwegen van de risico’s zijn complexe processen, waarbij specialistische kennis vereist is. Samen met jou stellen wij een plan op waar jouw verhaal en jouw bedrijf centraal staan, zodat we kunnen bouwen aan een gezonde financiële situatie.

De situatie waarin een herstructurering noodzakelijk is om de onderneming te redden, is niet eenvoudig. Het getuigt van goed ondernemerschap als je zelf de problemen binnen de organisatie onderkent en ons inschakelt. Bij een (mogelijke) crisissituatie is tijd kostbaar. Soms is adequaat handelen nodig om te zorgen dat er toekomstperspectief voor het bedrijf blijft. Ons uitgangspunt hierbij is altijd: jouw bedrijf weer gezond en winstgevend maken. Samen met jou gaan we op zoek naar de juiste koers en stellen daar een plan voor op. De communicatie met alle belanghebbenden, zoals de bank, de fiscus, eventuele curatoren en partnerpartijen moet goed doordacht zijn, want zij zijn cruciaal in het succesvol kunnen voortbestaan van jouw onderneming!

Wij stellen in nauw overleg met jou (jouw directie en eventuele andere aandeelhouders) een plan op en voeren dit uit.

Vrijblijvend eens sparren over de mogelijkheden?

Bedrijfswaardering

Hoeveel is mijn bedrijf waard? Wat als ik wil verkopen? Hoe zorg ik ervoor dat ik alles uit mijn bedrijf haal wat erin zit? Bij de verkoop of aankoop van een bedrijf is het belangrijk om te weten wat de waarde van jouw onderneming is. Ook bij een geschil met een medeaandeelhouder of bij een echtscheiding is een waardebepaling door een onafhankelijke derde een belangrijk instrument in de onderhandelingen.

Een bedrijfswaardering vraagt om specialistische kennis. Wij adviseren je daar graag bij. Het realiseren van een maximale verkoopopbrengst is belangrijk. Je wil niet dat je onderneming te laag wordt gewaardeerd, maar ook niet dat een te hoge waardering de kans op een succesvolle verkoop in de weg staat.

Ons uitgangspunt bij jouw bedrijfswaardering is het kijken naar jouw unieke verhaal achter de cijfers, maar ook waar jij nog waarde kunt toevoegen om een zo gunstig mogelijke verkoopopbrengst in de toekomst te creëren.

Wij hebben een waarderingsdeskundige (Register Valuator) in huis met de kennis en ervaring die hiervoor nodig is. Hij neemt jou mee in het traject en gaat samen met jou voor het beste resultaat.

Een waardebepaling is belangrijk in de volgende situaties:

  • Verkoop klaar maken van de onderneming;
  • Algehele of partiële verkoop van de onderneming;
  • Uitruil van aandelen;
  • Management buyout (MBO) of management buy-in (MBI);
  • Uitkoop van (minderheids)aandeelhouders;
  • Toe- en uittreding van directieleden / medewerkers;
  • Echtscheiding (ook second opinion);

Het is voor ons vanzelfsprekend dat wij je na het afronden van een waardebepaling in het vervolgtraject bijstaan. Laat je adviseren en vraag hier een vrijblijvend adviesgesprek aan!

Familieopvolging

Er komt een moment dat het tijd wordt om je onderneming over te dragen en bij voorkeur wil je dat doen aan iemand in de familie. Een opvolging maak je maar een keer in je leven mee en er komt erg veel bij kijken. Bij familieopvolging zijn zowel de zakelijke aspecten belangrijk, maar je moet de emotionele kanten ook zeker niet onderschatten.

Het proces van opvolging gaat niet over geld, maar over familieverhoudingen. Daarom worden alle hoofdrolspelers in het opvolgingstraject intensief en kritisch begeleid: is de gedroomde opvolger wel de meest geschikte opvolger of komt deze uit onverwachte hoek?

Wat doet het met andere gezinsleden als bijvoorbeeld de oudste zoon of dochter als vanzelfsprekend de uitverkorene is? En wat is de rol van de DGA binnen zijn bedrijf en wat is de rol van de vader binnen zijn gezin?

Niet alleen is er binnen Coralis een jarenlange ervaring in het begeleiden van familieopvolging, ook zitten wij met de ZMGroep momenteel zelf in een heus opvolgingstraject tussen vader (Siebe de Haan) en dochter (Ilse de Haan). Hun eigen ervaringen, leerprocessen en valkuilen nemen zij graag mee in het begeleiden van andere families.

Wil jij eens koffie met ons drinken om door te spreken wat wij voor jou kunnen betekenen?

 

Vrijblijvend adviesgesprek aanvragen?