Corporate Finance

Over Coralis

Zakelijk vraagstukken oplossen vanuit kennis, expertise en bevlogenheid met een zeer persoonlijke benadering. Dat doet Coralis. Natuurlijk zijn de cijfers belangrijk, maar de mens achter de onderneming is bepalend.

”Onze actieve sparringpartner’’
Van der Wardt Bouw – Joan Koster

Bedrijf kopen

Als ondernemer bent u iedere dag bezig met de groei en optimalisatie van uw onderneming. U maakt (strategische) keuzes voor de toekomst, bepaalt in welke segmenten u kunt groeien en vraagt zich af hoe het rendement verhoogt kan worden. Dan komen er verschillende vragen langs. Zou u groei kunnen realiseren door een andere onderneming te kopen, zodat u in die specifieke markten kunt opereren? Waar moet u rekening mee houden? En waar vindt u zo’n bedrijf dat past bij uw wensen en ambities? Laat u adviseren door de consultants van Coralis.

Ieder aankooptraject is uniek. Het is een complex traject, maar dankzij hun jarenlange ervaring weten de consultants van Coralis precies wat er allemaal bij komt kijken. Zij helpen u met zoeken naar een bedrijf dat past bij uw strategische ontwikkelingen en groeiambities. Om een bestaand bedrijf over te nemen spelen branche, omvang en persoonlijke aspecten een rol. Daarom is kennis en begeleiding bij het kopen van zo’n onderneming zo belangrijk.

En juist daar kunnen wij u bij helpen. Op basis van uw doelstellingen en onze ervaring gaan wij samen kijken hoe we dit proces kunnen vormgeven. Daarbij is het uitgangspunt altijd: een succesvolle overname die als basis kan dienen voor de groei van uw onderneming.

Samen met u stellen onze consultants een profiel op van het type bedrijf dat u zoekt. Daarna gaan zij ook daadwerkelijk met u op zoek naar een geschikt bedrijf. Ze kijken daarbij onder meer kritisch naar de juiste branche, omvang en de resultaten van potentiële bedrijven. Uiteraard is ook de maximale overnameprijs van belang; hoeveel wilt u financieren uit eigen middelen en hoeveel uit externe financiering? Maar ook andere – de zachte – aspecten spelen een rol. Wat is de bedrijfscultuur? En sluit dit aan bij uw eigen bedrijf? Ook persoonlijke aspecten kunnen meewegen in het uiteindelijke advies.

Is er een passend bedrijf gevonden? De consultants van Coralis kunnen u uiteraard ook begeleiden bij het aankoopproces, de financiering en de succesvolle afronding.

Overweegt u een bedrijf te kopen? En bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op voor een kennismakingsgesprek.

Bedrijf verkopen

U werkt al jarenlang hard aan uw onderneming, maar op den duur komt er altijd een moment dat u toch gaat nadenken over de verkoop van uw bedrijf. Dit is niet een beslissing die u zomaar neemt, want uw bedrijf is toch uw levenswerk. U heeft de wens dat het in goede handen terecht komt en dat de continuïteit van het bedrijf gewaarborgd blijft. De verkoop van uw bedrijf is een ingrijpende gebeurtenis waarbij ook de emotionele kant heel belangrijk is. Dat is precies de reden waarom u dan ook op zoek bent naar een partij die dat begrijpt en die interesse heeft in u én uw onderneming. Een partij die u helpt bij het hele traject; van het bepalen van de best mogelijke verkoopopbrengst, het zoeken van een koper, tot het sluiten van de deal. Een vast team dat weet wat voor u belangrijk is en u het complete traject bijstaat.

Samen met u maken we het verkoopplan. Van het verkoopklaar maken van uw onderneming, tot een zorgvuldige waardering en het verkoopproces daarna. Het verkoopklaar maken wordt in de praktijk nogal eens onderschat. Toch wordt hier de basis gelegd om de waarde van uw onderneming zo goed mogelijk voor het voetlicht te brengen. Met andere woorden, dit verdient zich altijd terug. Nadat we een waardering hebben opgesteld wordt het verkoopproces zelf, samen met u, voorbereid. Welke potentiële kopers worden benaderd? Waaraan moeten biedingen voldoen? Hoe zorgen we voor een fair proces waarin concurrentie tussen de bieders optimaal wordt gecreëerd?

Het is van groot belang dat u zich laat bijstaan door een partij die beschikt over gedegen ervaring en een relevant netwerk. Die partij willen wij voor u zijn. Graag verwijzen wij u naar de pagina op onze website met wat onze klanten op dit onderwerp over ons zeggen. Of  belt u ons gerust voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Herstructurering / herfinanciering

Staat uw bedrijf op het punt van herstructureren? Omdat uw bedrijf groeit, of juist gefuseerd of afgesplitst is? Vanwege fiscale redenen of omdat u geen andere keuze heeft; na een doorstart van een faillissement bijvoorbeeld? Dan staat u voor een flinke uitdaging. Een herstructurering is een complex traject, waarbij er ook vaak sprake is van herfinanciering. Wij helpen u daar graag bij.

Het maken van de juiste keuzes en het afwegen van de risico’s zijn complexe processen, waarbij specialistische kennis vereist is. Samen met u stellen wij een plan op waar uw verhaal en bedrijf centraal staan, zodat we verder kunnen bouwen aan een gezonde financiële positie.

Een herstructurering is niet per sé negatief. Als uw onderneming hard groeit, is het van belang de organisatie, maar ook het werkkapitaal goed in de gaten te houden. Een passende financiering zorgt ervoor dat de groei niet wordt belemmerd.

Als de situatie zich aandient dat een herstructurering noodzakelijk is om de onderneming te redden, spelen vaak vele factoren tegelijkertijd. Samen met u maken onze consultants van Coralis een plan van aanpak om uw bedrijf (weer) financieel gezond te krijgen. Daarbij kunnen zij terugvallen op een schat aan specialistische kennis over het herstructureren van bedrijven. Dankzij deze kennis kunnen ze u helpen bij het maken van de juiste keuzes en het goed afwegen van alle risico’s. Dit resulteert in een realistisch en praktisch plan waarmee u stapsgewijs (weer) kunt bouwen aan een gezonde financiële toekomst van uw bedrijf. Indien gewenst helpen onze consultants u ook bij het uitvoeren van het plan.

Onze consultants gaan ook graag nog een stap verder. Zo kunnen zij u ook adviseren over de communicatie met belanghebbenden, zoals de bank, de fiscus, eventuele curatoren en partners. Zij zijn immers cruciaal in een goede voortzetting van uw bedrijf. De recent inwerking getreden Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA) biedt bovendien unieke mogelijkheden om een goed crediteurenakkoord te sluiten. Ook daarin is adequate begeleiding van groot belang.

Kijkt u ook eens op de pagina met wat klanten over ons zeggen over onze prestaties op dit vlak. Ook  vrijblijvend met ons sparren over de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op.

Wij stellen in nauw overleg met jou (jouw directie en eventuele andere aandeelhouders) een plan op en voeren dit uit.

Vrijblijvend eens sparren over de mogelijkheden?

Bedrijfswaardering

Hoeveel is mijn bedrijf waard? En wat als ik wil verkopen? Hoe zorgt u ervoor dat u alles eruit haalt wat erin zit? Bij de verkoop of aankoop van een bedrijf is het belangrijk om te weten wat de waarde van de onderneming is. Ook bij een geschil met een medeaandeelhouder of bij een echtscheiding is een waardebepaling door een onafhankelijke derde een belangrijk instrument in de onderhandelingen.

Een bedrijfswaardering vraagt om specialistische kennis. Onze consultants van Coralis adviseren u daar graag bij. Het realiseren van een maximale verkoopopbrengst is belangrijk. U wilt niet dat uw onderneming te laag wordt gewaardeerd, maar ook niet dat een te hoge waardering de kans op een succesvolle verkoop in de weg staat. Of andersom: u wilt een concurrent kopen, maar zo objectief mogelijk bepalen of u niet teveel betaalt. Is er synergievoordeel te behalen? Of is er overlap in klantenbestand, waar u niet voor wilt betalen? Ons uitgangspunt bij uw bedrijfswaardering is het kijken naar uw unieke verhaal achter de cijfers, maar ook waar u nog waarde kunt toevoegen om een zo gunstig mogelijke verkoopopbrengst in de toekomst te creëren.

Wij hebben een waarderingsdeskundige (Register Valuator) in huis met de kennis en ervaring die hiervoor nodig is. Hij neemt u mee in het traject en gaat samen met u voor het beste resultaat.

Een waardebepaling is belangrijk in de volgende situaties:

  • Verkoopklaar maken van uw onderneming;
  • Algehele of partiële verkoop van uw onderneming;
  • Uitruil van aandelen;
  • Management buyout (MBO) of management buy-in (MBI);
  • Uitkoop van (minderheids)aandeelhouders;
  • Toe- en uittreding van directieleden / medewerkers;
  • Echtscheiding (ook second opinion);
  • Aankoop van een onderneming

Het is voor ons vanzelfsprekend dat wij u na het afronden van een waardebepaling in het vervolgtraject ook bijstaan.

Bent u benieuwd naar de waarde van uw bedrijf? Laat u adviseren en vraag hier een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Familieopvolging

Er komt een moment dat het tijd wordt om uw onderneming over te dragen. Misschien heeft u een voorkeur om dat te doen aan iemand in de familie. Een opvolging maakt u maar één keer in uw leven mee en er komt erg veel bij kijken. Bij familieopvolging zijn zowel de zakelijke aspecten belangrijk, maar ook de emotionele kant is zeker niet te onderschatten.

Het proces van opvolging gaat niet alleen over geld, maar ook over familieverhoudingen. Daarom worden alle hoofdrolspelers in het opvolgingstraject intensief en kritisch begeleid. Is de gedroomde opvolger wel de meest geschikte opvolger? Of komt deze uit onverwachte hoek?

Wat doet het met andere gezinsleden als bijvoorbeeld de oudste zoon of dochter als vanzelfsprekend de uitverkorene is? En wat is de rol van de DGA binnen zijn/haar bedrijf en wat is de rol van de DGA als vader of moeder binnen het gezin?

Binnen Coralis is er jarenlange ervaring in het begeleiden van families bij opvolgingsvraagstukken. Mooi is dat die ervaring binnen de ZMGroep nu in de praktijk wordt gebracht vanwege een heus opvolgingstraject tussen vader (Siebe de Haan) en dochter (Ilse de Haan).

Wilt u eens vrijblijvend doorspreken wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op!

Geselecteerde transacties

Wat kan Coralis voor u betekenen? Om u een beeld te geven van onze werkwijze en wat wij voor u kunnen betekenen, hebben wij diverse transacties op een rij gezet.

Wilt u ook eens vrijblijvend sparren over een bepaald vraagstuk? Of twijfelt u over bepaalde zaken binnen uw onderneming? Neem dan vrijblijvend contact op met onze consultants van Coralis.

Vrijblijvend adviesgesprek aanvragen?